Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.

Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > O nás > Články > 7 přínosů využití digitalizace ve firmách

7 přínosů využití digitalizace ve firmách



7 PŘÍNOSŮ VYUŽITÍ DIGITALIZACE VE FIRMÁCH

Nutnost digitalizovat firemní procesy nabývá v současné době na čím dál větší důležitosti nejen kvůli splnění ESG kritérií, ale hlavně z důvodu modernizace a posílení konkurenceschopnosti podniků na trhu.

Více jak 50 % firem na tuzemském trhu v současné době věří, že digitální transformace je nutná pro přežití na moderním trhu. Už se nejedná pouze o standardní součást rozvoje velkých firem a korporací, ale naopak digitalizace začala pronikat i do procesů malých a středních firem.

CO JE DIGITÁLNÍ TRANSFORMACE A JAK SE DÁ V PRAXI VYUŽÍT?

Jedná se o integraci digitálních technologií do podniků s cílem vytvořit nové či zefektivnit stávající obchodní a firemní procesy.  Umožňuje podnikatelům provést zásadní změny v řízení celého podniku a pružněji reagovat na současné trendy, neustále se měnící tržní podmínky a požadavky zákazníků.  Díky digitalizaci je dnes daleko rychlejší uvést na trh nový produkt, řešit jeho prezentaci a marketingovou strategii v závislosti na aktuálních trendech. Digitalizace může být nápomocná i k rozvoji firemní kultury. Celkově posiluje zabezpečení a zefektivňuje celé workflow.

 

  1. PŘÍNOS: ZVÝŠENÍ ZISKOVOSTI

Digitalizace je i vhodný nástroj, jak ve velkém zavést výrobu personalizovaného produktu s vyšší ziskovostí. Příkladem je společnost Siemens, která ve svém výrobním závodě na výrobu elektromotorů v Mohelnici implementovala nový komplexní řídící systém, umožňující zákazníkům během velmi krátké doby vytvořit návrh, objednávku elektromotoru dle vlastní specifikace a zařadit ji do výrobního plánu během několika hodin. Celkový počet variant vyráběných motorů je tedy aktuálně přes 90 000. Díky novému informačnímu systému byly navýšeny tržby firmy.

  1. PŘÍNOS: VYŠŠÍ PRODUKTIVITA A ELIMINACE NÁKLADŮ

Čas jsou peníze a v byznysu to platí obzvlášť. Bezpapírová metoda omezuje tvorbu odpadu, ale i náklady související s nakupovaným materiálem, zároveň zajišťuje i vyšší produktivitu práce, kdy se zaměstnanci nezdržují například tiskem požadovaných dokumentů.

  1. PŘÍNOS: SBĚR A EVIDENCE DAT

Nejcennější v moderním světě jsou informace. A to zejména o potřebách zákazníků, ale i o chodu firmy. Systém pro evidenci a sběr dat umožňuje maximální výtěžnost informací o daném zákazníkovi či zakázce, jeho historii i jeho investičnímu apetitu v závislosti na jednotlivé trendy.

  1. PŘÍNOS: ZAJIŠTĚNÍ KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

V současnosti je toto téma čím dál více aktuální. Čím více dat máte v „onlinu“, tím více je potřeba řešit jejich zabezpečení před neoprávněným přístupem nebo krádeží. Víte o tom, že z hlediska vlivu na systém se útoky dělí na aktivní či pasivní, nebo z hlediska místa jejich zahájení na vnější a vnitřní? Nepodceňujte tedy ochranu Vaší komunikace a přenosu dat.

  1. PŘÍNOS: ZEFEKTIVNĚNÍ KOMUNIKACE V RÁMCI FIRMY

Virtuální sdílená úložiště umožňují propojit mezi sebou lépe zaměstnance, kteří mohou v reálném čase pracovat online současně v rámci jednoho dokumentu a tím i rychleji a efektivněji zpracovat zásadní produkty či dokumenty, aniž by museli být všichni přítomni na jednom místě. 

  1. PŘÍNOS: TRANSPARENTNOST V RÁMCI ŘÍZENÍ FIRMY

Zavedení řídícího informačního systému od evidence docházky a účetního systému, přes plánování výroby a distribuci výrobků až po skladové hospodářství a evidenci materiálu, dojde ke zvýšení přehledu o fungování firmy a tím i její transparentnost vůči kontrolním a auditním orgánům.

  1. PŘÍNOS: ZLEPŠENÍ FIREMNÍ KULTURY

Digitální transformace firem cílí nejen na zákazníky, ale i na zlepšení komunikace mezi jednotlivými zaměstnanci v rámci podniku. Často si firmy pořizují hardware pro mobilní distanční přístup zaměstnanců do firemní sítě, aby mohli pokračovat ve výkonu své činnosti v rámci home office.

JAK DIGITALIZACI FINANCOVAT?

Víte, že digitalizaci Vašeho podniku můžete financovat i s pomocí dotací? Evropská unie v novém programovém období toto téma zařadila mezi své hlavní pilíře. Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci svého Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost se zaměřuje na digitalizaci v programech Technologie-průmysl 4.0, Technologie MAS, Virtuální podnik a Digitální podnik.

Pokud chcete poradit, jak začít a jaké oblasti podpory si z výše uvedeného pro sebe vybrat, neváhejte se obrátit na společnost 201 consulting, která úspěšně zajištuje komplexní dotační poradenství. V rámci přípravy projektu Vám bude zajištěno bezplatné předběžné posouzení záměru a nastaveny optimalizace projektu tak, aby při hodnocení žádost o dotaci získala co nejvyšší bodový zisk.