Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.

Vyhledat v katalogu

Drobečková navigace

Úvod > O nás > Články > Digitalizace řízení podniku

Digitalizace řízení podniku



Digitální transformace výroby je současným největším trendem a nutností nejenom v oblasti průmyslu.

Firmy, které chtějí v budoucnu být konkurenceschopné a rozvíjet se, musí být schopny rychle reagovat na změny, jež přináší digitální transformace. Dodání kvalitního výrobku za přijatelnou cenu je nyní již automatický požadavek všech zákazníků. Pro jejich získání a udržení se bude muset každý podnik snažit nabídnout ještě něco navíc. Jedná se zejména o rychlou a automatizovanou komunikaci s dodavateli a odběrateli, rychlejší uvedení produktů na trh, vyšší flexibilitu, vyšší kvalitu, rostoucí efektivitu i zvýšení bezpečnosti. V některých oblastech pak i vyšší možnost specifikace výrobků a služeb dle přání zákazníka.

V průmyslové výrobě lze nalézt uplatnění technologie internetu věcí (IoT), cloudových technologií, digitálních dvojčat či sdílení dat především v oblasti optimalizace provozu a snížení nákladů. Nasazuje se ke vzdálenému monitoringu aktuálního stavu strojů, výroby či jednotlivých produktů, k propojení jednotlivých procesů a sledování jejich efektivity, k prediktivní údržbě a správě objektů.

Potřebu digitalizovat a automatizovat výrobu a přenést podniky do éry Průmyslu 4.0 k zajištění dostatečné konkurenceschopnosti v porovnání se světovou konkurencí vnímá i Ministerstvo průmyslu a obchodu, které za tímto účelem poskytuje finanční podporu v podobě dotačních programů Technologie – Průmysl 4.0 a Virtuální podnik v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (dále jen „OP TAK“).

Podstatou programu Technologie – Průmysl 4.0 je podpora investic zaměřených na digitální transformaci firem. Cílem je napomoci společnostem integrovat pomocí různých modulů informačních systémů všechny nebo většinu podnikové činnosti, především pak plánování a řízení výroby, skladování, nákup, prodej, finanční řízení, účetnictví, personalistiku apod. Výstupem projektů je pak pořízení nových strojů a technologií, které musí být propojeny se stávajícím nebo nově pořizovaným informačním systémem. Nejčastěji se jedná o ERP, MES či MIS.

Program Virtuální podnik se zaměřuje na pořízení logistických a skladových technologií, robotických autonomních strojů pro přepravu zboží, posílení kybernetické bezpečnosti a vnitropodnikové konektivity, pořízení informačních systémů a dalších systémů pro sběr dat o chodu firmy a jejich vyhodnocování.

O podporu mohou žádat malé a střední podniky působící ve zpracovatelském průmyslu, které mají za sebou minimálně dvouletou historii.

V rámci komplexní poradenské činnosti nabízí společnost 201 consulting s.r.o. svým zákazníkům bezplatné předběžné posouzení investičního záměru, ověření přijatelnosti a bodovou optimalizaci projektu v souladu s hodnotícími kritérii dotačního programu. Tímto krokem je zajištěna vyšší šance na úspěch při schvalovacím procesu. Žadatelé pak mají zajištěnou kompletní přípravu projektu, monitoring projektu a případná výběrová řízení na dodavatele.

Pro více informací neváhejte navštívit webové stránky společnosti www.201consulting.cz.